Sevärdheter i Älvdalen

– vill du utforska och upptäcka så finns det gott om sevärdheter

Sevärdheter i Älvdalen, Dalarna

Badplatser
I Älvdalen finns det gott om fina badplatser och de är dessutom av varierande slag. Grundsand i Nässjön är barnvänlig och här finns hopptorn och grillplats. I Österdalälven vid Åsen finns häftiga svarta klippor och dessutom brukar vattnet här bli riktigt varmt om somrarna. I Österdalälven vid Väsa, Västäng och Gåsvarv ligger badplatserna lite mera avskiljt och även de är barnvänliga och har grillplats. Vid Loka tjärn finns en badplats där hundar är välkomna.

Paddla kanot på Dalälven, Älvdalens Camping

Paddla på Österdalälven
En paddeltur på Österdalälven är ett spännande äventyr. Lättsamt, eftersom man får hjälp av strömmen, och att färdas framåt i älven ger ett skönt pirr i magen. Vattnet är strömt men ändå behöver man inte vara en van paddlare för att behärska kanoten. Norr om Älvdalen är vattnet strömt medan det söder om Älvdalen är stilla. Transport till önskad startplats kan ordnas. Längs turen finns vacker natur och gott om trevliga rastplatser att stanna till vid. Med stor sannolikhet stöter man också på bäver, eftersom det finns gott om sådana.

Fulufjällets Nationalpark, bo på Älvdalens Camping

Fulufjällets nationalpark
Fulufjället är Sveriges sydligaste fjällnationalpark. Den största attraktionen är Njupeskär, som är Sveriges högsta vattenfall med sina 93 meter. Nationalparken bjuder på ett dramatiskt landskap där både strömstaren, forsärlan och världens största falk, jaktfalken, trivs bra. Under en vandring till Njupeskär går man genom myrmark, trolsk granurskog och ljus fjällbjörkskog. På Fulufjället finns världens äldsta träd och här finns också spår efter det värsta regnovädret på tusen år. För den som verkligen vill utforska nationalparken finns hela 14 mil markerade vandringsleder med sex övernattningsstugor och tio raststugor. Verksamma entreprenörer kan visa de bästa fiskevattnen och ta med besökare på älg- eller björnsafari samt fågelskådning. På vintern kan man åka hundspann eller skoter och prova på kite-surfing och snöskovandring. För de riktigt erfarna finns klättring på Njupeskärs ismantel. Innan man ger sig ut och utforskar nationalparken är ett besök i Naturum Fulufjället väl värt ett besök. Här finns en utställning samt information om växt- och djurlivet. Härifrån utgår också de guidade turerna och kunnig personal finns på plats.

Besök Hykieberg i Dalarna, Älvdalens Camping

Bästa utsikten – Hykieberg
Ett besök i naturreservatet Hykieberg är en trevlig dagsutflykt för både stora och små. Här finns ett häftigt 100 meter högt stup. Hykieberg är också ett måste för alla klätterintresserade. Det talas bland annat om ”hykfrossa”. Högst upp på toppen finns en slogbod och den ligger cirka 20 minuters promenad från parkeringen. Nedanför stupet, växer växter som inte borde finnas så här långt norrut.

Gessi Fäbod i Dalarna - Besök Älvdalens Camping

Gessi Fäbod
Ett besök i Gessi fäbod är ett besök i en svunnen tid. Här finns massor av djur; kor, getter, höns, kaniner, renar, hästar och andra djur att besöka på deras sommarvistelse i fäboden. Här kan man också köpa fäbodprodukter och på lördagar är det fäbodfika. Det går turer med häst till Gessi fäbod och man kan även prova på fäbodliv och gästabud.

Orsa Björnpark | Älvdalens Camping

Orsa Björnpark
Cirka 45 minuters bilfärd från Älvdalen ligger Orsa Björnpark, som är Europas största. Här kan du besöka rovdjur i deras naturliga miljö. Förutom de skandinaviska brunbjörnarna så bor även Kamtjakabjörnar, vargar, lodjur, rävar, järvar, berguvar och sibiriska tigrar i parken. Sommaren 2009 invigdes dessutom världens största isbjörnsanläggning Polar World i Björnparken. Sommaren 2010 kompletteras faunan med snöleopard. I parken finns även Rovdjurscentrum/Designtorg trä, som är en häftig byggnad med all tänkbar information om rovdjur.

Bilutflykten
Utforska gärna Älvdalen genom en bilutflykt. Turen kan till exempel börja med Scenic route, mellan Brunnsberg och Åsen, med bymiljöer och fin utsikt. Låt turen sen gå till Trängslet med häftig utsikt och den största jorddammen. Åk vidare till Navardalen, ett vandrarhem och kafé i vildmarken med björnstarkt kaffe. På vägen hem går turen till Rot skans, en gammal befästningsanläggning och hembygdsmuseum.